Activerend Werk
De participatieladder
De participatieladder, die gebruikt wordt bij activerend werk, bestaat uit 6 tredes. Deze tredes zijn:
Er is geen contact buitenshuis.
Wekelijks contact, maar niet georganiseerd contact en geen uitvoering taken
Wekelijks contact, maar niet georganiseerd contact en geen uitvoering taken
Voert structureel taken uit (minimaal 1x per week) en taken hebben al enige economische waarde
Bijvoorbeeld Arbeidscontract of ZZP-er.
Er is geen ondersteuning meer (behalve door eventueel gespecialiseerde jobcoaching)
De verschillende trajecten
Binnen Activerend werk heb je zogenoemde stabiele trajecten en ontwikkelingstrajecten. We zullen hieronder kort uitleggen wat het verschil is tussen deze twee soorten trajecten.
Stabiel traject
Een stabiel traject houdt in dat je voor een bepaalde tijd, tot maximaal 2 jaar, op dezelfde trede blijft. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn als een hogere trede nog niet haalbaar lijkt. We gaan dan samen met jou, je begeleider en wijkcoach kijken hoe je structuur kunt opbouwen en je binnen deze trede verder wilt ontwikkelen.
Ontwikkeltraject
Een ontwikkeltraject houdt in dat je van de ene naar de andere trede gaat. Dit duurt in principe 6 maanden en kan nog een keer verlengd worden met 6 maanden. De bedoeling is dat we samen een plan opstellen, waarin we doelen stellen waarmee je naar een volgende trede kunt gaan.
Je hoeft niet op trede 1 te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld al op trede 3 staan voordat je bij ons aan de slag gaat. Wij begeleiden je dan door naar trede vier. Vanuit hier kan je dan doorstromen naar de volgende trede.
Vragen over de participatieladder
Moet ik dan al binnen 6 maanden betaald werken?
Op een hogere trede beginnen klinkt soms eng, omdat wanneer je begint met dit traject nog helemaal niet het gevoel hebt klaar te zijn voor betaald werk. Maar misschien is het na een ontwikkeltraject wel verstandig om juist even een stabiel traject in te gaan.
Wij kijken altijd naar wat goed bij jou zou passen. Het kan dus zijn dat je op een lagere trede binnen komt. Of dat het juist zo goed gaat dat je al eerder zou kunnen doorstromen.
Hierover praten we altijd samen met jou, je begeleider en je wijkcoach. Natuurlijk gebeurt er niets zonder dat jij hier mee akkoord gaat. Jij moet altijd zelf toestemming geven voordat er een traject gestart wordt of je naar een volgend traject zou gaan.
Wat betekent zo’n trede nou eigenlijk?
De trede zegt niet veel over hoe goed je aan het werk bent, of hoe vaak je zal komen. Wel zegt het iets over de verantwoordelijkheden die je krijgt, de werkdruk of hoeveel tijd en ruimte je krijgt voor de opdrachten en persoonlijke ontwikkeling. Ook hoort bij een lagere trede wat meer ondersteuning en begeleiding.
Wij kijken altijd naar jouw persoonlijke situatie. Dan praten we met jou,je begeleider en wijkcoach om te kijken wat voor jou fijn is en bij je past.
Natuurlijk kan je ook altijd vrijblijvend een gesprek aanvragen, om even een kijkje te nemen of een dagje mee te lopen!
Hier kun je meer lezen over onze werkzaamheden, en hier meer over de begeleiding die wij zoal bieden.